2019. október 15.

Mi a boldogság - Nagy Szabolcs


Mi a boldogság? Teszem fel a kérdést manapság egyre többször, ezúttal szerepben, hiszen próbáljuk az új darabunkat. J Erről nem is árulhatok el többet, de arról igen, hogy civilben mi a gondolatom erről. Nem is gondolat ez, hanem egy élmény. Egyik este feleségem altatta a kisfiunkat. Máskor gyerekdalokat dúdol, de most egy verset kezdett felolvasni. Arany János: Családi kör.

Miközben csemeténk egyre nyugodtabban szuszogott, engem teljesen elöntött a boldogság, erősen kellett koncentrálnom, hogy ne akasszam meg az altatás folyamatát a rámtörő érzések hullámaitól nehézzé vált légzésemmel. Arany versének költői képei, szókapcsolatai élénkebb képet festettek, mint egy mozi szuper széles vászna, és ezek a képek elementáris erővel hatottak rám... De hogyan? Mit is láthatunk? Csak egy cica, aki „óvakodva lépked hosszan elnyult testtel”, vagy a csíkos tarisznyából előkerülő kis nyúl? Egy kis parasztház, tele fénnyel és élettel...



Az én válaszom erre magamnak, hogy a költő ott volt, jelen volt ebben a házikóban. Volt lehetősége megélni, megfigyelni, majd később egész életében alkalmasint felidézni ezt az élményt, olyankor is, amikor ebből az idilli hangulatból már minden szertefoszlott. Én is emlékezni fogok mindig ezekre az altatásokra, gyermekem apró kézfejére, ahogy még félálomban keres egy hajtincset, amibe belekapaszkodhat, feleségem nyugodt hangján búgó versre, aminek hatására képzeletem messzi vidékekre szárnyalt, mégis úgy tért vissza, hogy nem tudott olyan helyet mutatni, ahol akkor szívesebben lettem volna, mint abban a kicsiny szobában. Ezek az emlékek hoznak majd boldogságot akkor is, amikor ebben semmilyen külső körülmény nem támogathat majd. 

Most is a szívem szakad meg azokért a kurd gyerekekért, akik a török támadások elől menekülnek. Egyetlen gyermektől sem szabadna elvenni azt, amit otthonnak hívhat, azt az idillt, amit Arany lefestett a Családi kör-ben. Nincs olyan érv, ami megfoszthatna akár csak egyet is a családi élet talán hasonlóan szerény, de mégis nyugodt és bennsőséges tapasztalásától. Amely gyermek nem tudja magával vinni ezeket a megélt boldog pillanatokat a felnőtt életébe, az maga is könnyen az agresszió eszközévé válhat. Az a felnőtt, aki nem tud ilyen pillanatokat felidézni, élete végéig hiába keresi majd a boldogságot.


Írta: Nagy Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése