2019. február 27.

Kövek


KÖVEK

Csak ültem a tó partján, és raktam egymásra a köveket. Egyiket a másik után.. szép lapos, formás kövek voltak. A negyedik után mindig összeesett. Vajon ha szebb, laposabb követ rakok fel nem dől össze? De hisz mindegyik szép. Vajon mi is így építkezünk? Belső harmóniánk építjük, egyik követ a másik után de mindig összedől.. mégis hogy érjük el a teljes harmóniát? Én úgy gondolom a csenddel, a belső békével, a bölcsességgel és a feltétlen szeretettel. 4 alap pillér.mégis a negyedik mindig ledől…  csendben megtanulsz lenni, megtanulsz a semmiben lenni, a semmiben létezni, csak vagy és elmerülsz a csend világában, mint egy puha takaróban. A belső békét megteremted, amihez a csend segitséget nyújt, megtanulsz meditálni, gyakorlod éveken át, kitisztítod magad, s egyensúlyba kerülsz belül.. ám valami még hiányzik. A bölcsesség és a feltétlen szeretet. A bölcsesség a benned rejlő átélt dolgok pozitív visszaverődèse, az előzö életekből gyűjtött, tanult dolgok tanulsága, amelyek letisztulva élnek benned és szeretettel át tudod adni.
Ám a legnagyobb kihívás a feltétlen szeretet. Próbáltál már szeretni egy csavart? Próbáltál szeretni egy csótányt? Ha feltétlenül szeretsz, mindent szeretsz.. mindent a világon, s azon is túl, nincs benned harag, düh, gyűlölet, csak a szeretet sima tükre, mely nem reped meg soha, mert szilárd, őszinte, s a tükrön ott a négy kő, mely harmóniában ring rajta... az út mely ehhez vezet nehéz, s hosszú életek munkája.



Belegondoltál már abba hogy ezek tükrében mennyire másképp bánnánk az emberekkel? Minden ember más szinten van, ki fejjebb, ki lejjebb. Valaki már rengeteg mindent megtanult, de egyik embert sem kell elítélni ha lejjebb van a fejlődésben mint te. Mondok egy példát: ha egy hajléktalant látsz, aki kéreget tőled, már megindul benned az hogy elítéled. Mièrt? Ő más szinten van, más élethelyzetben, ès ebben kell megtanulnia valamit. Aki lejjebb van, azt segíteni kell, az emberekhez türelemmel kell fordulni, a világot nem rossznak kell látni, nagyon sokszor hallom azt a mondatot, hogy a világ rossz. Te is alakítod a világot, hisz a része vagy, már azzal ha nem közönnyel fordulsz az emberek felé, hanem kedvesen, ha nem dühvel reagálsz a dühre hanem kedvességgel, és még sorolhatnám ezeket. Illetve fontos a saját magad elfogadása, mind lelkileg, mind testileg, ez nagy lépés a belső béke felé.
Itt kitérhetnènk az önismeretre is. Mi is az valójában? Az ember sose fogja teljesen megismerni önmagát. Az önismerethez eszközként használhatsz bármilyen tevékenységet, mint az èn esetemben a színjátszás és a rajzolás. Az önismeretben felfeded a legsúlyosabb hibáid, a legcsúnyább tulajdonságaid, mindent… és ezeket elfogadod magadban, tudod hogy min kell dolgoznod, mire kell tudatosan figyelned, de ez csak kis része az önismeretnek. Az önismerethez, az én meglátásom szerint, a fent említett 4 fontos elem nagymértékben hozzásegít.

 

Írta: Bognár Beatrix - Trixi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése