2019. április 23.

Nagy Szabolcs: Álarc mögött


Álarc mögött

A felnőtté válás megköveteli tőlünk, hogy megtanuljunk viselkedni. Ennek vannak jogosan elvárt elemei, ami az érettséggel van összefüggésben, de sokminden van, ami egyértelműen torzulás. Elkezdünk maszkokat hordani hamis megfelelésből, félelemből, önbecsülés hiányából. A gyors témafelvezetés azért ilyen csonka, mert ezt a folyamatot mindenki ismeri, és szenvedünk is miatta (legalább is aki képes önvizsgálatra). De mit tehetünk? Hiszen, látszólag aki megpróbál kitörni ebből, az azonnal elesik a harcmezőn. Olyan ez, mintha kilépnénk a fedezékünkből, és az ellenség sortüze szabadon pusztíthatna bennünket. 

A felfedezés azonban a következő: golyóállók vagyunk. Halhatatlanok. Persze mi haszna ennek a felfedezésnek azok számára, akik ezt nem hiszik el, és fedezékekben élik az életüket. Vannak ugyan, akik próbálkoznak, de megijedve a fájdalomtól, amit a sortűz okoz, visszamenekülnek gödreikbe. Mert igen fáj. Fáj a sok félelemben és tudatlanságban élő ember reflexszerű reakciója arra, ha levesszük a maszkunkat. De a fájdalom azt jelenti, hogy még élünk, még érzünk, még emberből vagyunk. És hamarosan ezután jön a második felfedezés. 

Az ellenség látva golyóállóságunkat visszavonul. Néha átáll a mi oldalunkra. Húha, csatát nem lehet megnyerni a fedezékedben, ez azért belátható.



Az evangéliumban olvashatunk egy a hitetlenek által is jól ismert sort: „Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, akkor semmiképpen nem mehettek be az Isten országába.” Mellesleg itt a hivatalos egyház, vagy az annak mondott valami el is bukott. De miről szólnak ezek a sorok valójában? A naiv gyermeki hitről? Nem szólhat arról. Felnőttként naivnak lenni nem igazán pozitív, ha mégis megpróbáljuk, magunkra erőltetjük, akkor az inkább fanatizmus lesz. Akkor talán az ártatlanságról, és tisztaságról szól? Sajnos arról sem. Mindenki, aki szakított a jó és rossz tudásának a fájáról, többé nem ártatlan. Önmagában a tudás elveszi ártatlanságunkat, nem is kell feltétlen megcselekedni a gonoszságokat, elég ismernünk azokat ahhoz, hogy soha többet ne legyünk ártatlanok. Hát akkor mi a francról szól ez a Krisztusi mondat? Bizony arról, hogy legyünk önmagunk. Ejjj, olyan nagyon sok templomi tanítás nem szól erről, inkább pont az ellenkezője: tagadd meg magad! – értelmezzük ezt helyesen: Vállald fel magad emberek és Isten előtt, és kezdj el változni. A képmutatás a legutálatosabb fogalom a bibliában, mégis a legtöbb vallásos emberre jellemző. 

Szóval nincs itt ellentmondás: ahhoz, hogy változni tudjunk, először önmagunk kell legyünk. Egy álarc mögött élő ember nem tud változni. Mérnöki kifejezéssel élve meg kell találnunk saját magunk nullpontját, hogy ahhoz viszonyítva tudjuk elkezdeni a munkát magunkon. A hazugságok nem segítenek abban, hogy a változás valóságos legyen. Vedd le a maszkod, hogy megláthasd a saját arcod, mert az álarcod faragása rajtad nem változtat semmit.

A változás pedig létszükséglet. Erre kaptuk az idő dimenzióját, hogy változzunk. Az egykor védelmünket szolgáló páncélok ahogy növekszünk, élhetetlenné válnak, bebörtönöznek csupán. A kis remeterák is vállalja, hogy puha teste védtelen legyen egy rövid időre, amíg egy kényelmesebb, tágasabb otthont nem talál magának, máskülönben elpusztulna. 



Kifejezetten nem a fejlődés, hanem a változás kifejezést szeretném itt használni. Például a lázadás nem mindig pozitív irányú, de szükséges. Kamaszkor nélkül nincs felnőtté válás. Dackorszak nélkül nem fejlődne ki az önálló akaratunk. Nem tudunk mindig helyesen cselekedni, néha meg kell tapasztalnunk élethelyzeteket ahhoz, hogy kinyíljon a szemünk. Mégis mi fog megtartani bennünket alapvető küldetésünkben, hogy emberré váljunk: az, ha önmagunk maradunk, felvállaljuk azt, akik vagyunk. Lerázzuk a port a lábunkról, és továbbmegyünk, de álarc nélkül. Ez önmagában is hasznos, de nyilván sok más pozitív dolgot is be fog vonzani, ami már hosszabb távon látványos előrelépés az életben.

Érezzük ugye, amikor még friss a kísértés? Később már nehezebben, miután hozzászoktunk. A főnököd imád panaszkodni. Tőled is elvárná, hogy ugyanazt tedd, de te alapvetően egy pozitív ember vagy, nem szeretsz panaszkodni. Ezért a főnök téged nem értékel. Maradj önmagad, hamarosan nem lesz már főnököd!
A kollégák szeretik kikezdeni azt, aki rendelkezik némi szociális érzékenységgel? Nem baj, legyél büszke rá, az érzékenység olyan luxus, amit ők nem engedhetnek meg maguknak.
Nem érdekelnek a felületes dolgok, szeretsz értelmes témákról beszélgetni az ebédlő asztalnál. Nem baj, maradj értelmes.
Van hited, amit mások butaságnak tartanak? Valójában csak nem sikerült meglátniuk pár összefüggést. De te azért csak kutass tovább, és érd el a céljaidat!
Mindenki nagyon komolyan veszi magát körülötted, de te erre képtelen vagy? Nem baj, te túléled majd őket. Legalább is te élsz, ők nem.

Írta: Nagy Szabolcs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése