2019. június 11.

Csenki Réka: Bosszú - novella


Ahogy kilépett a ragyogó napsütésbe, elővette zsebéből a vadiúj Porsche 911-es kulcsát. Megállt az üzlet ajtaja előtt, arcát a napfény felé fordította, becsukta a szemét. Közben érezte a tenyerében a fém hűvösségét. Hamar átmelegedett a teste melegétől. Most még meleg. Hevíti a nap fénye, a testében lüktető élet. Furcsa módon sosem érezte magát élőbbnek ennél. Hülye közhelyek jutottak eszébe, a halál előtti életörömről. Coelho is megirigyelte volna. Végső elhatározásra jutott. Semmit sem fognak kapni. Egy fillért se. Szirszaroka fogja költeni minden pénzét. Elképzelte megnyúlt képüket a hagyatéki tárgyaláson, mikor az ügyvédje felolvassa nekik. Mélységes megnyugvással töltötte el. Teleszívta tüdejét a nyáresti fűszeres levegővel, kinyitotta a szemét és odalépett a kocsijához. A friss fényezésen szemkápráztatóan ragyogott az arany színű fény. A falevelek árnyéka virgonc táncot lejtett a motorháztetőn. Végigsimította az ajtót, majd egy gyengéd mozdulattal kinyitotta és beült. Beindította a motort, ami halk búgással dorombolni kezdett. Tenyerét a műszerfalra téve érezte 580 lóerő ugrásra kész alapzaját.
               Már hónapok óta tudta, hogy rákos. Először őt is meglepte, hogy meg sem rázta. Valahogy természetesnek tűnt, mintha mindig is sejtette volna, hogy ez lesz. Tulajdonképpen várható is volt, hiszen az szüleivel is ez végzett. Akár kezeltethette is volna magát, de nem akarta. A szülei bezzeg mindent megtettek, hogy meggyógyuljanak. Mennyit szenvedtek érte ők is és az egész család. Őt nem a másoknak okozott szenvedés tartotta vissza. Már nem érdekelte senki. A gyerekei nem látogatják, csak ha pénz kell nekik. Hát most megkapják. Pontosabban azt kapják, amit érdemelnek.  Egyedül ez éltette. A felesége is régen meghalt. Szívroham vitte el. Annyira tiszta szívvel és odaadással élte az életét. Egyszerűen elfogyott belőle a szeretet, amit másoknak adott. Ő volt az egyetlen, aki jó hatással volt rá. Most már nem kell senkiért jónak lennie, ez most már csak az ő élete. Miután megtudta, hogy egy éve van vissza, viszonylag jó egészségi állapotban, elkezdte szórni a pénzét. Szerencsére szülei nagy vagyont hagytak rá, amit ő tovább gyarapított. Kiváló pénzügyi érzéke volt. A gyerekei is számítottak a családi vagyonra halála után. Amint elkezdett költekezni, egyből megjelentek a keselyűk. Gyerekei örökölték az üzelti érzékét, ami következtében kiváló stratégeként hol ellenségei, hol barátai voltak egymásnak, éppen aktuális érdekeiktől függően. Ezúttal egy emberként emelték fel a hangjukat a családi vagyon elvesztésétől tartva. Egész életükben a seggük alá volt téve minden, a magániskolától a számukra épített egyedi tervezésű családi házon keresztül. Baromira unta már ezt, és néha csak a műsor kedvéért adott egyik gyerekének olyasmit, amire a másik jobban vágyott.
Most viszont senki kedvére nem fog tenni. Nem fog tocsogni  az önsajnálatban, és nem fogja beáldozni a megmaradt utolsó évét szenvedésre, vagy mások kegyeire. Még kilenc fantasztikus hónapja és nagy halom vagyona van hátra. Az utolsó pár hónapot majd valamelyik trópusi szigeten tölti, fűszoknyás bennszülött kurvák társaságában. Úgy tervezte legalább öten jelen lesznek a halálakor és egyikben biztos benne lesz a farka.
Mára semmit nem tervezett, frissen fényezett kocsijával felhajtott az autópályára furikázni.  Másnapra van megbeszélése az ügyvédjével. Magában kuncogott az elnyúlt képek gondolatára. A girhes menye a szakajtónyi kölökkel. Piócák mind. A fiai dühös vörös képe, amint túlordítva fenyegetik az ügyvédet. A másik két fia, akik végig kurvázták, drogozták az egyetemet az ő pénzén. Az elégedettség arra késztette, hogy igazán rálépjen a gázra.
A lemenő nap pajzán táncot lejtett a motorház tetőn, belelibbenve a szemébe, elvakítva őt. A koraesti szellő megvadulva kócolta össze ősz tincseit, a vörös kabrióban. Behunyta a szemét, élvezve az elképzelt döbbent arcokat. Teherautó dudája tülkölt bele a fűszeres levegőbe. Egy pillanat csend majd frissen fényezett vörös fém gyűrődött az előtte haladó sáros teherautó alá. Fűszoknyás hawai-i lány bábú borult a teherautósofőr ölébe. Hagyatéki tárgyalásán gyászos tekintetek találkoztak elégedett pillantásokkal.

Írta: Csenki Réka


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése