2020. február 18.

A változás ideje - Nagy Szabolcs


100 évvel ezelőtt még gondolatban sem léteztél, és 100 év múlva valószínüleg senki nem emlékszik majd rád, de a jelenben nagyon is itt vagy. Annyira itt vagy, hogy nem is nagyon tudod elképzelni, hogy ne lennél. Körülötted forog a világ, te vagy a világegyetem közepe. Így születünk, és ez így van jól. Öntudatra ébredtél, és próbálod felfogni ezt az egészet, ami történik veled, körülötted. Szemléled a természetet, és látod annak örök körforgását, és talán szeretnél te is részese lenni... Újra meg újra megszületni egy végtelen ciklusban. Hoz a szél egy magot, ami aztán megkapaszkodik valahol, gyökeret ereszt, virágot, gyümölcsöt terem, és végül elhal, de a magot újra felkapja a szél. Vagy látod a fészekrakó madarakat, ahogy kikeltik a tojásaikat, majd egy nyár alatt a fiókák megerősödnek annyira, hogy kirepüljenek... Jövőre ők is tojást raknak majd, és ez így megy már ezer meg ezer év óta. Minden a helyén, minden hibátlan és gyönyörű... A természetben nem akarnánk megváltoztatni semmit, mert az így tökéletes. A mi végességünk mégis kicsit zavaró, nem illeszkedünk ebbe a rendszerbe. Az a madár, bár csodaszép és egyben tökéletes, de nem egyedi abban az értelemben, hogy ő maga sem igényli a megkülönböztetést. Teszi a dolgát az ösztöneiben működő program alapján, de nem ébredt öntudatra. Neked fájdalmas az elmúlás, míg a természetben nem siet senki sehova, te állandóan rohansz, és érzed, hogy fogy az idő. Nem tudsz része lenni ennek a tökéletes körforgásnak egy másik lényeges tényező miatt sem, hiszen te nem vagy tökéletes. Olyannyira nem vagy az, hogy még a természetet is pusztítod, meg egymást is. Miattad vannak a bajok. Annyira fontos vagy önmagadnak, hogy simán átlépsz másokon, míg a természetben ilyet nem látni. Ijesztő az emberi természet, tele van önzéssel. Nem illesz bele a képbe, hacsak... hacsak nem tudsz megváltozni. Hamar rájössz, hogy az időt valószínüleg arra kaptad, hogy változz. Mi másra jó az idő? Az időtlen dolgok nem változnak, te viszont kaptál időt. Na nem sokat... de éppen eleget ahhoz, hogy levetkőzd ezt az idegesítő emberi természetet, amivel elpusztítod a környezeted és magadat. 



 De minek akarnál változni? - teszed fel jogosan a kérdést. Hiszen önző vagy, mindenki az, így születünk... miért őriznéd meg a világunkat azokra a napokra, amikor te már nem vagy? Nyíltan nem válaszolsz (érzed, hogy nem lenne jó a válasz), de az, ahogy élsz azt mutatja, hogy valójában így gondolkodsz. Apróbb engedményeket hajlandó vagy tenni, de sokat nem... Nem a te felelősséged, nem akartál te itt lenni, de most mégis itt vagy. Van ennek értelme? Semmi... Vagy ha van, mondja meg valaki! Ki mondhatná meg? Egy másik ember?
Mit foglalkozol te ezzel – idegesít a téma - megteremted a saját kis mini világaidat, kommentelsz a facebookon, nézed a TV-t és „szépen” élsz, vagy nem, de az már mindegy. Felneveled a gyerkőcöket, és örülsz nekik, akik azért önzetlenségből adnak pár leckét neked... Amíg fel nem nőnek ők is, és önző felnőttek nem lesznek. Büszkék leszünk rájuk, mert legalább nálunk többet elérnek majd. Ha lesz világ, amiben élhetnek. Te megteremted a saját világod másokon taposva, leigázva a természetet, és uralkodsz a kis mini királyságodban. Vagy nem, vagy éppen eltapostak, de akkor már úgyis mindegy. Nem szomorú?
Nem kötelező... semmi gond, ha nem akarod feltenni a kérdést, hogy ennek mi volt a célja. Időt kapunk a változáshoz, de nem igazán tudunk változni... csak reméljük a szerencsét, gyorsan veszel is egy kaparós sorsjegyet. Vagy te nem ez a fajta vagy, hanem a kemény munkában hiszel... Én persze kitartóan zaklatlak a kérdésemmel: Mi a célja az életednek? Nem az oka, hanem a célja!!! Az oka lehet az, hogy valamikor 4 milliárd éve volt egy nagy bumm... Vagy kitudja. Akárhogy is lehetett. Nem igazán van válaszod. Talán valami érzelmi válasz adható – a gyerekeinkért élünk, utánozzuk a természetet, és próbáljuk figyelmen kívül hagyni, hogy önálló tudatunk van és véges időnk. Feltéve, hogy nem lettél túlságosan ideges tőlem, és nem fogtál bele gyorsan valami iszonyatosan fontosba a nagy gondossággal megalkotott világodban... Szóval ha itt vagy még velem, két üzenetem van számodra: Használd ki az időt, mert az a nap, amikor elfogy az életed, és az az állapot, amiben az megtalál, örökre a tied lesz. Pokol, vagy mennyország? Az dönti el, hogy az utolsó pillanatod boldog, vagy éppen fájdalmasan semmilyen. Megteltél az élettel, vagy kongsz az ürességtől. Az időtlenségbe való átlépéskor nem változol már többé, az van, amit addig felépítettél. Logikus? Igen az. Az összes hazugságodat viszed magaddal, de vihetsz magaddal nyugalmat is, telve lehetsz szeretettel. Volt már ilyen pillanatod, amiről szeretted volna ha örökké tart? Erről beszélek... A másik üzenet a céllal kapcsolatos. A célt meg kell találni, hiszen el van rejtve az önzés minden formája alatt... reklámok, hatalmas kijelzők, kirakatok, fényűző showműsorok, jól hangzó ideológiák... bocs nem folytatom, mert elszédülök, ahogy kapkodom a fejem minden irányba... Szóval ott van valahol mélyen elfedve, de biztosan nem abban a kis összevásárolt világodban fogod megtalálni, ami annyira lefoglal... Nézz fel! Nem csak te teremtesz világokat... Lehet, hogy azt a bizonyos természetet, ami annyira tökéletes, hogy nem illesz bele, vagy azt a univerzumot, ami amúgy tényleg végtelen... elképzelni sem lehet. Végtelen tér... Lehet, hogy azt is teremtette valaki. Lehet ő akarta, hogy itt legyél, lehet ő adott neked időt a változásra... Lehet Ő ad neked célt is, máskülönben ki más adhatna? Logikus? Ez is nagyon logikus.      

Írta: Nagy Szabolcs
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése